İsmail KÖKBULUT
Yeminli Mali Müşavir - Bağımsız Denetçi
Tel : (0-312) 426 16 16 PbxE-mail : ismail@kokbulut.com
YARDIM PAKETLERİNİ GİDER OLARAK İNDİREBİLİRMİYİZ?
İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında birçok kişi ve kuruluş ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere bağış ve yardımlarda bulunuyor. Ramazan ayında yapılan bu yardımlar belli şartlar dahilinde gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirim konusu yapılabiliyor.
Bağışların gider kaydedilmesinin temel şartı bağışların fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek veya vakıflar aracılığı ile yapılması. İhtiyaç sahiplerine dağıtılacak yardım paketlerinin kişi veya şirketlerce doğrudan dağıtılması yerine gıda bankacılığı kapsamında dernek veya vakıflar aracılığıyla yapılması halinde mükellefler bu avantajdan faydalanabilecek.
Yapılacak her türlü yardım bu kapsamda değil. Ancak Gıda, temizlik, giyecek ve yakacak bağış ve yardımları vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün.
Bağışların fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek veya vakıflar aracılığı ile yapılması zorunlu. Ana sözleşmelerinde gıda bankacılığı yer alan dernek veya vakfa yapılan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak bağışların gider olarak kaydedilebilir. İhtiyacı bulunanlara bu yardımların doğrudan bağışlanması durumunda gider olarak indirim konusu yapılması mümkün değil. Dernek veya vakıf dışında başka organizasyonlar aracılığıyla yapılacak bağışlar da gider kaydedilemiyor.( vergi kanunlarında ve kurumların özel kanunlarında indirim konusu yapılması kabul edilenler hariç)
Bağışların gider yazılmasına yönelik hüküm Gelir Vergisi Kanunu'nun 40/10. maddesinde ve yine Gelir Vergisi Kanunu'nun 89/6. maddesinde yer alıyor. Bu maddeler ile kurumlar vergisi mükellefi olan şirketler ve Gelir Vergisi Beyannamesi veren şahıslar bu kapsamdan faydalanabilir.
- Kurumlar vergisi mükellefi olan şirketler ile,
- Gelirlerini gelir vergisi beyannamesi ile bildirilecek olan ticari, zirai, serbest meslek kazancı, ücret geliri, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, sair kazanç ve irad elde tüm mükellefler, bu tür bağışlarını indirim konusu yaparak daha az vergi ödemeleri mümkün.
Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedeli indirim konusu yapılıyor.
Bu tür gıda bankacılığı kapsamında dağıtılacak yardım paketlerine ilişkin olarak şu hususlara dikkat edilmesinde fayda var;
- Bağışların mutlaka dernek veya vakıf adına düzenlenen fatura ile belgelendirilmesi ve taşıma için sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekiyor.
- Bağışlanan malların gıda bankacılığı faaliyeti gösteren vakıf ve derneklere teslimi KDV Kanunu 17/2-b’e göre KDV’den istisna tutulmakta.
- Faturada "İhtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır" ibaresinin yer alması gerekir.
- Bağış konusu mallar alış vesikalarında gösterilen Kdv’ler, KDV Kanunu 30/a maddesine göre indirilmeyecek katma değer vergilerinden hariç tutulmakta, böylelikle gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan vakıf ve derneklere yapılan gıda bankacılığı kapsamında teslimlerin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergilerinin indirim konusu yapılması mümkün hale gelmekte.